Ordningsvakter – nödlösningen som blev permanent

Utkommer 18 september!

Det var aldrig meningen att de skulle bli särskilt många. Det var aldrig tänkt att de skulle finnas överallt. I stället var det som ett tillfälligt svar på polisbristen som ordningsvaktsinstitutionen reglerades i lag. Snart 40 år senare tar den egentliga polisen allt fler steg tillbaka från ordningshållningen och ersätts ofta av ordningsvakter – utan att någon riktig debatt har förts eller några lagar har ändrats.

Ordningsvakter har efter en kort kurs på tio dagar långtgående befogenheter att använda våld och andra maktmedel. Ofta hanteras det rätt men ibland blir det fel och slutar i omotiverat våld och diskriminering. Men yrket har inte bara stora befogenheter gentemot andra, det är också ett utsatt yrke. Ordningsvakter möter risker i en vardag full av berusade och nyckfulla personer, risker som de inte har fått verktyg att hantera.

Journalisten Kolbjörn Guwallius skriver för första gången ordningsvaktsyrkets historia och beskriver dess världsunika roll i samhället i dag. Genom ett wallraffreportage från ordningsvaktsutbildningen får läsaren veta vad som förväntas förbereda ordningsvakterna på ett oförutsägbart och ibland farligt arbete. Intervjuer och reportage med yrkesverksamma ordningsvakter ger en inblick i kårens vardag. Uppmärksammade och mindre uppmärksammade rättsfall avhandlas, liksom mer eller mindre kända lagparagrafer som utmanas av en alltmer urvattnad praxis.

Danskt band, 250 sidor.

Kolbjörn Guwallius är född 1977 och är verksam som journalist, författare, fotograf och föreläsare. Hans förra reportageböcker, de hyllade Grip till varje pris och Förneka till varje pris (Verbal förlag 2014), avslöjar hur SL arbetar med otillåtna väktarmetoder i jakten på klottrare. Han har även skrivit Sätta färg på staden (Dokument Press, 2010) som handlar om gatukonstens ofta komplicerade möte med samhället.

Beställ boken för bara 179 kr inklusive frakt genom att fylla i formuläret nedan. Faktura medföljer. Du kan även betala direkt till vårt swish-konto 123 161 76 20, ange titel och mejladress i meddelandet.
  Skriv ordet hej (skydd mot spam)

Genom att fylla i formuläret ovan godkänner du att dina personuppgifter hanteras digitalt av Verbal förlag i samband med beställningen. Dina uppgifter lämnas inte vidare till någon annan part. Information om nya titlar och erbjudanden från förlaget kan komma att skickas till din mejl.