Latuff: Med pennan som vapen

Carlos Latuff är en oerhört vass satiriker; han är träffsäker, kontroversiell och provocerande. Ibland går han över gränsen, men det är inte av misstag – Latuff vill chockera, vill utmana, vill förändra världen med sina bilder, inte nödvändigtvis med exakt och utsökt precision – snarare är karikatyrer, överdrifter och generaliseringar hans främsta vapen.”
Nils Ahnland, BTJ-häfte 12110062

Den tecknade bilden har en brännhet politisk kraft, det visade Muhammedkarikatyrerna. Men Carlos Latuff sparkar inte nedåt. I sina satirteckningar tar han alltid parti för de maktlösa. För första gången samlas nu ett urval av den brasilianske satirikerns verk i en bok.

Carlos Latuff har ägnat mer än tio år åt att skoningslöst häckla makten, från kampen mot den israeliska ockupationen till revolten på Kairos gator. Från krigsbrotten i Irak och Afghanistan till polisvåldet i Rios favelor.

Latuff. Med pennan som vapen är den första boken om Carlos Latuff och hans verk. Urvalet utgör en samtida historieskrivning om en värld i konflikt, tecknad av en aktivist som medvetet har valt bort konsten till förmån för propagandan.

”Mitt syfte är att teckningarna ska vara till nytta för människorna som slåss på marken. Min intention är att göra teckningar som kan användas som vapen”, berättar Latuff i boken.

Redaktör: Ivar Andersen, fd redaktionschef på tidningen Arbetaren. PROVLÄS eller beställ här. ISBN: 9789197749534