Gröt – en fantastisk historia

”Banbrytande bok om grötens kulturhistoria” (Nordegren & Epstein i P1)

”Smaken av havre står i all sin ärliga enkelhet upp mot hela det västerländska frosseriet.” (recension i Göteborgs-Posten)

Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål. De besöker Nävgrötsakademien i Värmland, går på VM i grötkokning i Skottland och kokar lyxgröt med bagarmästaren Jan Hedh. Rotar i gamla kokböcker och far till Syrien efter sedan länge bortglömda recept.

grot_front_hiresGröt är nödföda, barnmat, gudaspis och hipstertrend. Allmogens bästa vän och klimatsmart framtidsmat. Med stor humor och mycket hjärta äter sig grötsystrarna genom flötgröt, barngröt, paleogröt och polenta. Som de nördiga historieätare de är väjer de inte för vare sig gubbjuck eller barkgröt.

Boken innehåller över 100 grötrecept, från svårlästa anvisningar på kilskriftstavlor till 2000-talets avantgardistiska anrättningar. Vissa är svårtillagade eftersom tumlare och malawiska tofsmyggor är besvärliga att komma över, men de ger ändå en inblick i en avlägsen gastronomi.

Jana Fröberg (f. 1985) är utbildad konstnär. Vanda Lönngren (f. 1982) är beteendevetare. Detta är deras debutbok, en lika ovanlig som lustfylld roadtrip genom en central del av mänsklighetens historia. Med avstamp i civilisationens vagga Mesopotamien berättar de allt som är värt att veta om gröt – och lite till.

Storpocket, 370 sidor danskt band. Utgiven 15 september 2015. Beställ från förlaget för endast 159 kr inklusive frakt via formuläret nedan.








  Skriv ordet hej (skydd mot spam)

Genom att fylla i formuläret ovan godkänner du att dina personuppgifter hanteras digitalt av Verbal förlag. Dina uppgifter lämnas inte vidare till någon annan part. Information om nya titlar och erbjudanden från förlaget kan komma att skickas till din mejl.