After Work

Arbete är en institution. Jobben är den viktigaste politiska frågan. Samtidigt blir arbetstillfällena färre. De som har jobb arbetar för mycket, de som inte har det straffas och kontrolleras. Att hålla hjulen snurrande tär också på miljön. Men det finns alternativ till arbetslinjen.afterwork_omslag

I antologin After Work. Farväl till arbetslinjen diskuterar författarna idéer som arbetstidsförkortning, medborgarlön, lokala valutor och friår. De beskriver hur synen på arbete har vuxit fram historiskt och teoretiserar begrepp som arbete och fritid på ett nyfiket och kritiskt prövande sätt.

Vill vi ha jobb till varje pris? Är alla jobb nödvändiga? Att kritisera lönearbetet är att rucka på det moderna samhällets grundval. Det väcker frågor om kapitalismen, men också om vår existens. Vilket värde har människan i ekonomin och hur ser människans villkor efter arbetet ut?

Den första svenska antologin om arbetskritik spänner över fält som idéhistoria, ekonomi, sociologi och politisk filosofi. Författarna är akademiker, aktivister och journalister som delar insikten att arbetslinjen har nått vägs ände.

Boken är en lättillgänglig introduktion till arbetskritik i dag och en plattform för vidare debatt. Bland de medverkande finns Birger Schlaug, Rasmus Fleischer, Ann Ighe, Linn Spross, Mathias Wåg, Jon Weman, David Graeber, Lasse Ekstrand, Samira Ariadad, Ylva Lundkvist och många fler. Redaktör är Kristian Borg, kulturjournalist på Fria Tidningen.

Slut från förlaget men finns som e-bok. Köp via t ex Dito eller Adlibris Mondo.

Bokfakta

Titel After work. Farväl till arbetslinjen
ISBN 978-91-87777-02-8
Format Storpocket
Antal sidor 208
Vikt 390 gram
Mått 150×220 mm